Biografie

Foto door Marieke Gras

 

Colette van Oijk (1969) is een Nederlandse kunstenaar, geboren en opgegroeid in Veenendaal en tegenwoordig afwisselend verblijvend in Amsterdam, België en Frankrijk. Na de Mode-academie is Colette binnen de film en televisiewereld gaan werken als kostuumontwerpster. Van jongs af aan tekende en schilderde ze veel en in 2004 durfde ze de sprong in het diepe te wagen, haar hart te volgen en er haar beroep van te maken.

Haar inspiratie haalt ze deels uit haar reizen, vooral naar Amerika, Azie en binnen Europa. Ze heeft daarbij vooral aandacht voor de natuur, mensen en ingewikkelde structuren. Zo maakt ze foto’s van kluwen electriciteitsdraden in Azië en werkt de (close up) foto's uit tot schilderijen (collectie Network). Verder maakt ze schilderijen van waterweerspiegelingen met bomen en elkaar rakende takken (collectie Natural Network). De Urban collectie bestaat uit schilderijen van steden, zoals Amsterdam, San Francisco, Granada en New York, maar ze heeft ook een reeks schilderijen gemaakt van Veenendaal, haar geboorteplaats.

Daarnaast maakt ze portretten van expressieve gezichten, en schildert ze mensen in opdracht. Ze staat vooral bekend om haar zeer sprekende ogen. Dit is ooit begonnen op de mode-academie waar ze veel personages tekende, grof en steeds fijner.

Haar stijl karakteriseert zich door met transparante lagen, laag over laag te werken, daarbij gebruikt ze een structuurverhogend medium, zodat de verf dik op het doek te zien is en de onderliggende lagen er doorheen schemeren. 

 

I paint my reality, which is not necessarily someone else’s